Recent voer weer de jaarlijkse Gay Parade door de Amsterdamse grachten met ditmaal een opvallende boot van Neêrlands grootste sportbond: de KNVB. De parade trekt altijd de aandacht vanwege de al dan niet aangeklede en opgedirkte mensen.
De grootste aandacht trok ditmaal echter twee dagen later de nationaal voetbalnar René van der Gijp die zich in het programma Voetbal International uitsprak over de voetbalboot. Volkskrant-columnist Paul Onkenhout rafelde zijn uitspraken prachtig uiteen: I ‘Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers.’ II ‘Voetbal is geen spel voor homo’s.’ III ‘Als je 14 bent, ben je er klaar mee, dan ga je in het weekeinde in een kapperszaak werken.'
Toen ik de uitspraken letterlijk zag staan, kon ik niet anders dan even een bruggetje maken. Als in die uitspraken ‘voetballers’ zouden worden vervangen door ‘christenen’ en ‘Voetbal’ en ‘spel’ door respectievelijk ‘de kerk’ en ‘plek’, hoor ik uitspraken die ik christenen soms letterlijk heb horen zeggen en soms onuitgesproken heb horen denken.
In een gesprek over pastoraat hoorde ik die omgebouwde uitspraak: ‘In onze gemeente zijn gewoon weinig homofiele christenen’. Daarmee de ernst van het probleem bagatelliserend. Want als je ze niet kent, hoef je toch niet te pleiten voor een dusdanige openheid, dat de christenen zonder gêne uit de kast konden komen. ‘Ze zijn er niet, dus waar maak je je druk om?’ Ze waren er wel, wisten wij, maar konden niets vertellen uit angst voor veroordeling en afwijzing.
De medebroeders en -zusters zeiden het niet met zoveel woorden, maar dachten het wellicht wel ‘de gemeente is geen plek voor homo’s’. En helaas. In sommige kerken of gemeentes is het ook letterlijk zo uitgesproken. ‘Als dat zo is, is er geen plek voor jou in de gemeente’. Om vervolgens liefdevol de met alle pijn en moeite de zojuist uit-de-kast-gekomene de deur van de kerk te wijzen.
En meestal ben je geen 14 om tot de conclusie te komen dat je toch een andere seksuele geaardheid hebt. Maar de conclusie van Van der Gijp kan richting, vooral ‘bijbelgetrouwe’ kerken bijna dezelfde zijn. ‘Als je uit de kast bent gekomen, ben je er klaar mee, dan zoek je in het weekeinde de gemeenschap van de gayclub’.
Begrijp me goed. De machowereld van het voetbal is totaal anders dan die van de kerk. Maar misschien zijn wij kerkelijken zo gericht op onze standaardbeelden van man en vrouw, dat alles wat daarvan afwijkt, om den lieve vrede maar moet worden geweerd. Ik vraag mij af welke kant van de magneet de lieve vrede van God laat zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten