zondag 19 oktober 2008

Hoe weet je wat er speelt?

Ik heb al eerder geschreven over "contextualisatie": "manieren vinden om de boodschap van het evangelie te laten aansluiten bij de cultuur en gewoonten van de mensen die men wil bereiken".

Om dat te bereiken, moet je wel het een en ander doen. Hieronder een kleine opsomming van hoe ik probeer aan te voelen wat er leeft onder mensen die ik tegenkom en waar ik voor werk.

Veel lezen
Om bij te blijven op wat er in christelijk Nederland speelt en om mijzelf ook af en toe wat te laten opbouwen, lees ik het kerkelijk nieuws uit Nederlands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Friesch Dagblad, Trouw, Uitdaging en Ikon-nieuws (die ik "scan" via mijn Google Reader), ben ik geabonneerd op Parakleet, Bodem, Leadership en Idea, en lees ik de belangrijkste emerging blogs.
Voor de algemene informatie over wat er in de wereld en in ons land speelt, lees ik de zaterdageditie van De Volkskrant, Elsevier en af en toe HP De Tijd of Vrij Nederland. Die geven in hun achtergrondinformatie een aardig beeld van de tijd waarin we leven. Daarnaast scan ik het dagelijks nieuws op Volkskrant, Trouw, Telegraaf en NRC via Google Reader om enigszins bij te blijven.
Niet onbelangrijk voor contextualisatie is het regionale nieuws. De Gelderlander probeer ik dagelijks even door te lezen (dat kan dank zij mijn werk bij de gemeente, waar dat toch al voor nodig is). De wijkkrant is natuurlijk een onmisbare bron van nieuws om te weten wat er in de wijk speelt. Dat geldt trouwens ook voor de wijkwebsite http://www.klarendal.nl, die vrij nauwgezet het wijknieuws bijhoudt.
Daarnaast probeer ik ook de jongerencultuur bij te houden, mede dankzij mijn dochters die regelmatig Girlz of Hitkrant aanschaffen.
Op politiek en overheidsgebied lees ik Binnenlands Bestuur, Re.public en DenkWijzer (het achtergrondblad van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie).

Televisie kijken
De tv biedt veel informatie over onze huidige en ontwikkelende cultuur. Naast natuurlijk het journaal, probeer ik dagelijks een van de actualiteitenrubrieken te bekijken en daarnaast Pauw & Witteman en soms "De Wereld draait door". Hoe vreemd dat ook in de ogen van sommigen moge klinken, veel informatie haal ik ook zeker uit de wat plattere programma's als Shownieuws en RTL Boulevard.
Nieuwe populaire programma's probeer ik in ieder geval een keer te zien, zodat ik weet waar het ongeveer over gaat. Big Brother, de Gouden Kooi of Idols / X-factor / Popstars zijn daarbij niet uitgezonderd. Veel van deze programma's kijk ik bij wijze van gemak mee, omdat ze door sommigen in huis worden bekeken. Overigens kijk ik bij sommige programma's ook ongegeneerd genietend mee. Dat geldt met name voor de talentenshows op muziekgebied. De anderen op gebied van schaatsen, dansen, mode, slank worden of gegroepeerd worden op een klein eiland beschouw ik als duizend-in-een-dozijn, waarbij de keuze van de kijker of de keuze van de groep steeds weer op hetzelfde neerkomen.
Op tv probeer ik ook regelmatig documentaires te bekijken. Met name de documentaires van de VPRO en van de NPS zijn daarbij zeer interessant (en overigens door evangelische christenen weinig bekeken).
Als het me enigszins lukt, probeer ik in ieder geval maandelijks even de hitlijsten op TMF te beluisteren. Aangezien muziek een geweldig medium is en blijft, wil ik graag op de hoogte blijven van waar jongeren (en ouderen) naar luisteren,
Overigens ben ik van nature veel meer een liefhebber van radio. Aangezien ik acht uur per dag op mijn werk zit, geen auto rij en vrij veel 's avonds weg ben, schiet dit er de laatste tijd behoorlijk bij in. Vroeger was ik een echte Radio 1 fan en daarvoor stond de radio alleen maar op Radio (Hilversum) 3 of (het oude en echte) Radio Veronica (met zeegeluiden erbij. Wie wil contextualiseren onder jongeren kan niet om het medium radio heen, omdat het nog steeds heel veel impact heeft onder deze leeftijdsgroep.

Veel praten en luisteren
Ik probeer door gesprekken heen te luisteren wat mensen boeit en beweegt. Door met mensen in de wijk te praten en ook daadwerkelijk in ze interesse te hebben en te tonen, krijg ik veel informatie over wat er bij mensen speelt. Het is niet zo dat ik gesprekken "misbruik", maar als ik met mensen spreek en ze vertellen me interessante dingen, dan probeer ik door te vragen. Datzelfde geldt voor andere mensen die ik spreek. Op mijn werk en op andere plekken waar ik kom, krijg ik veel interessante informatie over hoe mensen deze wereld ervaren en hoe ze daarbij religie beschouwen.

Culturele uitingen
Ook in de culturele uitingen is interessante informatie te verkrijgen. Door de drukte en de interesse van onszelf en de wijk om ons heen, gaan we eigenlijk alleen naar de film. Daarbij proberen we films uit te zoeken die momenteel populair zijn en enerzijds te genieten van die films, maar anderzijds te kijken naar wat mensen boeit en beweegt om naar zo'n film toe te gaan. Populaire films die we niet in de bioscoop kunnen bekijken, proberen we wel op tv te zien.

Internet en e-mail
Ook internet is een geweldig medium waar veel te vinden is. Ten behoeve van ons wijkwerk gebruik ik internet eigenlijk alleen om politieke informatie op de websites van diverse ministeries te scannen. Ik besef dat YouTube en diverse forums zeer interessant zijn om te bezoeken. Vooral op forums is interessante informatie te halen, vooral als je in gesprek gaat met bepaalde bevolkingsgroepen waar je weinig van weet. Daarom heb ik me een tijd geleden ingeschreven op de forums vanMaroc.nl, TurkijeForum.nl en (jawel!) de Gaykrant. Maar goed, helaas ontbreekt de tijd om daar verder op mee door te gaan.
Wat betreft e-mail ben ik geabonneerd op diverse e-zines, waarbij de belangrijkste die ik ook werkelijk gebruik of lees zijn: "Interreligieuze werkplaats" en de nieuwsbrief van het Amerikaanse "Leadership Weekly".

Wees niet bang. Lezen, kijken, luisteren en praten zijn voor mij vrijetijdsbestedingen. Daar geniet ik in eerste instantie van. En pas in tweede instantie (ergens in het achterhoofd) gebruik ik ze als hulp om dichter bij mensen in deze wereld te komen en hen te begrijpen.

1 opmerking:

Anoniem zei

lees je je bijbel nog wel eens? ;-)

maar respect, 'k snap niet waar je de tijd vandaan haalt