donderdag 6 augustus 2009

Zinkt een man in het water...

Een man is aan het vissen met zijn vrienden op het multimediale water. Plotseling bedenken ze hoe goed het zou zijn een programma te maken over een man die over het water loopt. Ze vinden het een geweldig idee. Samen beginnen ze het idee uit te werken en op een dag durven ze de stap aan en stapt een van hen op het water.

Tot hun verbazing blijft de man op het water lopen. Ze beseffen dat dit alleen kan door samen met die andere man over het water te lopen. De voorbereidingen verlopen vlekkeloos en degene die met het programma meewerkt, doet goed zijn best. Ze zijn bereid tot het uiterste te gaan en nemen alles weg wat hen kan tegenhouden verder te lopen.

Het wordt in de multimediazee bekend dat het programma wordt gemaakt en dat de maker al begonnen is op de zee te lopen. Er steekt een grote storm van protest op uit de omgeving van de mannen. Het lijkt alsof de zee onstuitbaar is. Toch blijft de man op het water lopen, kijkend naar die andere man en wetend dat die hem vast houdt.

De storm houdt aan. Regen- en hagelbuien van boze brieven en emails komen op de man af. Hoe is het toch mogelijk dat juist hij dit doet. Heeft hij geen oog voor de gevaren om hem heen? Weet hij niet hoe gevaarlijk het is om op dat water te lopen? Is hij niet op de hoogte van de manier waarop de zee de man belachelijk kan maken? Dit is nog nooit vertoond, te gek voor woorden, keer maar liever op de schreden terug voordat het mis gaat.

Plotseling krijgt de man oog voor de gevaren van de omgeving. Het water is onstuimig. De regen afgewisseld door hagel komt striemend op hem neer. De zee onder hem is erg diep. Het bootje met zijn vrienden is wel erg ver van hem verwijderd. Geen oog meer voor de man die hem op de zee heeft geholpen. Alleen maar oog voor de gevaren om hem heen.

Plotseling begint de man te zinken. Hij kan zich niet meer staande houden. De omstandigheden worden hem te zwaar. De regen van protest te zwaar. Wie zal hem redden uit de diepe zee die onder hem ligt? Hij beseft dat hij zijn missie moet stop zetten, maar is al te ver van het bootje verwijderd om nog zelfstandig naar dat bootje toe te zwemmen. Hij kan zich niet meer staande houden. En zinkt steeds dieper de zee in. Wie kan hem nu nog redden?

En zoals bij elke gelijkenis komt er geen oplossing of uitleg. Wie oren heeft die hore. Wie is de man die op het water loopt en wie is degene die in het water zinkt?

Een hedendaagse gelijkenis gebaseerd op "Loopt een man op het water...".

Geen opmerkingen: